Parkietenkweken.nl

Uw hobby, mijn hobby!

 
Hallo.
 
Ik ben Willie. Ringjaar 1963. Ben tussen 1987 en 1998 zeer actief geweest in de parkietenkweek. Nam ook deel aan diverse tentoonstellingen waarbij ik diverse kampioenschappen heb behaald. Was eveneens lid van de parkietenspeciaalclub in Gelderland. Nadat ik in ernstige mate met de papagaaienziekte in aanraking kwam en ik mijn kinderen hiertegen wilde behoeden en beschermen, heb ik in 2000 het besluit genomen om met mijn hobby, het houden en kweken van Engelse grasparkieten, te stoppen. Echter het  bloed kruipt waar het niet gaan kan. Aldus ben ik in 2009 weer begonnen met mijn hobby.
 
In eerste instantie heb ik een aantal kweekkoppels aangeschaft bij een hobbykweker.
 
Maar gezien mijn interesse in kuifparkieten en mijn drang om tot een kwalitatief goede stam van Engelse grasparkieten te komen, ben ik verder gaan kijken.
 
Mijn besluit stond toen vast. Liever wat minder van goede kwaliteit dan een vol hok.
 
Aangezien ik aan lijnenteelt doe, had ik twee lijnen in mijn hok. Één lijn met Mannes vogels en één lijn met Lutolff vogels. Een keuze maken tussen deze twee lijnen was erg moeilijk. Tot ik in aanraking kwam met vogels van Janno Groeneveld. Deze waren voor mij de ideale vogels om een nieuwe lijn op te zetten. De  resultaten uit deze lijn zijn verbluffend goed. Beter dan wat ik met de andere lijnen kweekte. Grote vogels, diepe maskers en grote spots. Dit zijn de vogels die ik wil kweken. Vandaar dat ik alles inzet op deze lijn. Dit jaar heb ik 8 proefparingen met de vogels en nakweek van Janno Groeneveld in de kweek. Afhankelijk van de kwaliteit van de jongen probeer ik te ontdekken welke combinatie de kwalitatief beste vogels voortbrengt. Daar ga ik dan de komende jaren mee aan de slag. Een grote uitdaging voor mij.
 
Nu blijkt dat deze vogels te fors en te zwaar bevederd zijn. Dus ik moet een stapje terug doen. Dit probeer ik met mooie showvogels die wat strakker bevederd zijn van Jan Bouwmeester en Ate Atema die vogels kweekt uit de lijn van Geof Bowly uit Engeland. Dank aan beide kwekers dat ik voor een schappelijke prijs mooie vogels bij hen heb kunnen kopen. 
 
 
Voor wat de kuifparkieten betreft kweek ik met één lijn: een combinatie van vogels van Lou Tops en Barry Plooijer. De twee beste kwekers uit Nederland. Echter aanvulling op mijn huidige bestand blijkt onmogelijk. Ook dit is weer een uitdaging. Geen enkele goede kweker is bereid om mij goede kuifparkieten te verkopen. Dus zal ik het op eigen kracht moeten doen. Ook dat is weer een uitdaging. Parkieten kweken verveelt nooit!