Parkietenkweken.nl

Uw hobby, mijn hobby!

Voeding:
 
Al mijn vogels krijgen het voer van Deli Nature (kampioensmengeling). Daarnaast geef ik als aanvullend voer, eivoer van Witte Molen. In de rustperiode één keer per week, in de aanloop naar de kweekperiode en in de kweekperiode zelf, om de anderste dag. Indien er jongen in het nest liggen dan wordt het eivoer dagelijks verstrekt. Tevens krijgen de vogels regelmatig trosgierst om hun activiteiten te versterken.
Verder is elk hok voorzien van sepia, een energy-blok en grit vermengd met maagkiezel.
 
Het drinkwater wordt dagelijks ververst.
 
Verzorging:
 
Dit is misschien wel het meest tijdrovende aspect van deze boeiende hobby.
 
Dagelijks gaat de stofzuiger door mijn kweekruimte. Vaak krijg ik hierbij hulp van mijn kinderen. "Pap, kan ik nog een klusje doen voor jou?" Op deze manier blijft het schoon en voorkom ik stof en nare geurtjes.
Om alles zoveel mogelijk schoon te houden, worden de bodems door mij voorzien van 6 mm. beukensnippers. Mijn ervaringen leren mij dat dit beter schoon te houden is dan schelpenzand. De frequentie van schoonmaken is afhankelijk van de kweek. Wel zorg ik ervoor dat de bergjes met ontlasting (vooral bij broedende poppen) regelmatig worden verwijderd. Ik probeer ervoor te zorgen dat ook binnen de kweekkooien regelmatig grondig worden gereinigd. Dit is ongeveer 1 x per 2 maanden. Na elk nestje jongen worden de broedblokken schoongemaakt en opnieuw voorzien van een laagje zaagsel. Na afloop van het kweekseizoen maak ik alle kweekkooien leeg en schoon. Regelmatig vervang ik de zitstokken door een stel schone reserve zitstokken, die ik voor elke kooi tot mijn beschikking heb.
 
Één keer per jaar vindt de grote schoonmaak plaats. Hiervoor gebruik ik Halamid. Dit is een reinigend en desinfecterend middel. Hiermee ben ik ongeveer 3 dagen bezig. Maar dan blinkt alles weer als nieuw. Dit doe ik altijd in mijn vakantie (augustus) als voorbereiding op het nieuwe kweekseizoen.
 
Sommige kwekers hebben hun bedenkingen bij een schoon hok en vinden dat een kweekruimte voor vogels best mag ruiken, maar mijn idee in deze is dat een schone kweekruimte veel narigheid (lees ziektes) kan voorkomen.